Reinkarnaatio Raamatussa?
Missä kohtaa Raamatussa puhutaan reinkarnaatiosta? Mitä jälleensyntymisellä tarkoitetaan?
Reinkarnaatio löytyy mm. Matt 11:10 Hän on se, josta on kirjoitettu: — Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien. 13 Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta, 14 ja uskokaa tai älkää, juuri hän on Elia, jonka oli määrä tulla.
Johannes oli Jeesuksen mukaan Elia.
Vastaavasti löytyy Melkisedek jonka Heb. kirje identifioi Jeesukseksi. Jeesus itse myös sanoi
Joh. 8:58: Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: jo ennen kuin Abraham syntyi — minä olin.”
Kommentti viittaa kenties Melkizedekiin jolle Aabraham antoi kymmenykset.
Plus… Matt 16:13 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?”
14 He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.”
Tuossa yllä näkyy inkarnaatioajatus hyvin, eli ihmiset antiikissa uskoivat yleisesti inkarnaatioon.
Myös juutalainen ajatus Daavidista joka hallitsee Siionissa on ajatus inkarnaatiosta.
Miksi inkarnaatiokäsitys on niin kamala? Miksi se lakkasi olemasta?
Katolinen kirkko kielsi inkarnaation harhaoppina ja alkoi opettaa helvetti-taivas oppia, jossa vain kirkon kautta on pelastus. Ajatus gilgulista piilotettiin ja tehtiin harhaopiksi josta seurasi tappotuomio.
Vuonna 553 jKr. Konstantinopolin toisen kirkolliskokouksen aikana todettiin, että reinkarnaation idealla ei ole sijaa kristillisessä kirkossa. Vaikka reinkarnaatiota ei virallisesti hylätty tässä neuvostossa, ne varhaiset kirkkoisät, joita syytettiin reinkarnaatioidean opettamisesta, kiellettiin.
553 jKr. merkitsi loppua keskustelulle reinkarnaatiosta kristillisen yhteisön sisällä. Tarkasteltaessa sitä tosiasiaa, että reinkarnaatio ei ole tyypillisesti kristinuskossa nykyään opetettu oppi, voitaisiin olettaa, että tämä neuvosto oli kutsuttu ratkaisemaan kiistaa reinkarnaatiosta ja sen täydentävistä ideoista kristittyjen ja ei-kristittyjen välillä. Kristillinen kirkko hylkäsi ajatuksen reinkarnaatiosta oppina, koska sen uskottiin olevan ristiriidassa ruumiillisen ylösnousemuksen opin kanssa ja heikentävän Kristuksen lunastusuhrien tarvetta.
Monet varhaiskristilliset teologit uskoivat ajatukseen reinkarnaatiosta, mukaan lukien Basilides, Valentinus ja Origenes.
Platonin ideat vaikuttivat suuresti. Platon tunnetaan tieteen ja filosofian kirjoituksistaan. Platon näki itsensä myös hengellisenä ihmisenä ja hänellä oli monia ajatuksia uskonnosta ja teologiasta. Ensinnäkin Platon uskoi reinkarnaatioon. Hän opetti, että ihmissielut olivat aiemmin olleet olemassa täydellisessä maailmassa ja nauttineet siellä Jumalan läsnäolosta. Jotenkin nämä sielut tekivät syntiä ja putosivat Jumalan läsnäolosta ja asetettiin fyysisiin kehoihin maan päällä rangaistuksena. Elämän tarkoitus on korjata sielun alkuperäinen virhe ja palata Jumalan luo. Tämä voidaan tehdä vain tiedon saavuttamisen kautta, ja koska Jumala on kaikkivaltias, Platon piti naurettavana olettaa, että sielu voisi saada tarpeeksi tietoa palatakseen Jumalan luo yhden elämän aikana.
Perustuen Platonin uskomukseen siitä, että ihmisruumis oli rangaistuksen vankila ja että sielut olivat maan päällä saadakseen sellaisen tiedon tason, jonka oppiminen kestäisi useamman kuin yhden elämän, voimme nähdä, miksi hän uskoi reinkarnaatioon. Platonin kirjoitukset on päivätty vuosilta 430-347 eaa., paljon ennen Kristuksen palvelustyötä, joten Platonilla ei ollut tunnettua mielipidettä Jeesuksen Kristuksen tehtävästä tai todellisuudesta. Teologit, jotka elivät Platonin jälkeen ja opiskelivat hänen opetuksiaan, joutuivat ristiriitaan yrittäessään sovittaa uudet kristilliset kirkon uskomukset platonisten ajatusten kanssa, johon antiikissa uskottiin.
300-luku aloitti sensuurin ajan, kun kristinuskosta tuli valtavirtaa. Käyn lyhyesti muutamia ydinkohtia:
- 300-luvulla tuli kolmio-oppi joka lanseerattiin tappamalla. Syntyi paavin instituutio ja mithrakultti muuttui kristinuskoksi.
- 500-luvulla kiellettiin inkarnaatio-oppi ja tapettiin jos uskoi siihen. Samalla luotiin helvetti ja taivas käsitteet.
- 700-luvulla kiellettiin ajatus enkeli Urielista, sen voiton merkiksi asetettiin kirouksen puu, eli risti kirkkojen symboliksi.
- 1500-luvulla heliosentrismi aloitti tieteen vallankumouksen.
- Samaan syssyyn noin 1600-luvulla syntyi alkutahdit ns. tempausteorialle joka alkoi syrjäyttää Efraim tietoisuutta ja kadotti sen lopulta melko täysin.
- 1800-luvulla alkoi karismaattinen hurmioliikehdintä joka teki kristinuskosta magiaa ja amerikkakaista hömppää jota se on nyt, pelkkää pakanallista noituutta.
- 1500-luvulla alkoi myös Raamattujen lopullinen käpälöinti, kiitos Gutenbergin. Raamatut väännettiin lopulliseen rappareiden muottiin, syntyi KJV yms.